Gyergyai Krisztina, szín- és stílustanácsadó

2016. április 09. 16:25 - STÍLUSBLOG

Munkahelyi öltözködési szabályok - dress code (1. rész)

Munkahelyi öltözködésnél amellett, hogy megtiszteljük a munkánkat és magunkat az öltözködésünkkel, nem kell beleolvadnunk a szürke átlagemberek sokaságába. Törvényi előírás nincsen a munkahelyi öltözködésre, erre általában íratlan szabályok vonatkoznak, némely cégnél azonban dress code is érvényben van.



Iratlan szabályok:

  • munkára képesen jelenjünk meg munkahelyünkön (pl. egy komoly tárgyaláson nem vagyunk munkára képesek lila tupírozott hajjal)
  • ápolt és tiszta legyen a ruházat 
  • ápolt és tiszta legyen a bőrünk, körmünk, hajunk
  • alkalomhoz illő legyen az öltözet
  • korunknak, alkatunknak megfelelően öltözzünk (legyen stílusunk)

 

Stílustanácsadás előadás cégeknek>>

Dress code:

Bizonyos munkahelyeken, vagy cégek bizonyos területein (pl. HR, SALES) meghatározott dress code van érvényben, erről a munkaszerződésben vagy a munkáltatói szabályzatban tájékoztatnak.
Vannak formaruhát megkövetelő cégek (pl. rendőrség, posta, szálloda), itt munkaruha pénzt is adnak a formaruhák vásárlásához. Egyéb esetben nem kötelező ruhapénzt biztosítani a dolgozóknak.



Munkahelyi öltözködési szabályok a stílusblogger szemével:

Nagymamám szabályai:

Számomra a legfontosabb alapszabály, amit nagymamám mondogat mindig gyerekkorom óta:
A 2 legfontosabb dolog egy emberen a haja és a cipője. Ha mindkettő ápolt, tiszta és rendezett, akkor majdnem mindegy mi van a kettő között. Próbálom mindig betartani ezt a szabályt.

  • Úgy gondolom én is, hogy egy nőnek a haja a koronája, és ha az mindig tiszta, szép és rendezett, akkor az már félsiker. Férfiaknál is alapvető követelmény, hogy mindig kifogástalanul lenyírt hajjal jelenjenek meg.
  • Másik a cipő kérdése. Egy cipő mindig legyen tiszta, szép és minőségi. Én személy szerint imádom a cipőket, van egy falam otthon, ami tele van cipőkkel, és folyamatosan cserélgetem őket. Fontos, hogy naponta váltsuk a cipőnket, mert a lábnak semmilyen szempontból sem tesz jót ugyanannak a cipőnek a viselete. Sem higiéniai sem pedig egészségi szempontból. Nekem a kocsimban mindig van 2-4 váltócipő, hogy napközben is tudjam váltogatni. Vezetni laposabb cipőben szoktam, viszont általában magas sarkú cipőt viselek autón kívül. Ez nyilván egyéni túlkapás, de mutatja a cipőkhöz fűződő viszonyom fontosságát.
Stílustanácsadásra jelentkezni itt tudsz>>

Saját magam szabályai:
  • Kéz: Gyerekkorom óta egy férfinak először a kezét nézem meg. Sok mindent elárul róla. Mennyire ápolt a körme, és az egész kézfeje mit sugall. Ugyanez vonatkozik a nőkre is. Munkahelyi környezetben nem túl szerencsés a hosszú színesre lakkozott köröm, mert azt a látszatot kelti, hogy nem szeret dolgozni az illető hölgy. Én mindig rövidre nyírt lakkozatlan körmöt viselek, szinte csak évente 1-2 alkalommal lakkozom ki (pl születésnapomon). Nem azzal akarom felhívni magamra a figyelmet. 
  • Smink: Számomra a smink elengedhetetlen kelléke a mindennapoknak. Egy NŐ sminkben tud tökéletesen megjelenni. Lehet álszenteskedni, mint az mostanában annyira divatos, de tény, hogy egy nő sminkben mindig szebb, mint anélkül. Nem feltétlenül gondolok erős sminkre, de egy alapozó, szempillaspirál, szájfény hozzátartozik a munkahelyi öltözékhez éppúgy, mint a harisnya, vagy a körömcipő.
  • Cipő: ahogy Görög Ibolya protokoll szakértő leírta "Piszkos cipővel nem lehet EURÓPÁBA belépni". Munkahelyre mind a nők mind a férfiak lapos talpú, bőr, sötét színű cipőben járjanak. A férfiak fűzős cipőben, míg a hölgyek magas sarkú körömcipőben vagy szandálban. Bár az orr résznél zárt cipő a protokoll, én személy szerint nagyon szeretem, és viselem is az elöl nyitott cipőket...mindenkor lakkozott lábkörömmel természetesen. Férfiaknak sötét hosszú zokni, hölgyeknek pedig testszínű harisnya a tökéletes viselet. Nyáron én nem viselek harisnyát, szerintem az felesleges nyitott elejű szandálhoz. 



Gyergyai Krisztina, stílustanácsadó


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://stilusblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5211835021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Gyergyai Krisztina, szín- és stílustanácsadó
süti beállítások módosítása